Volkswagen Grubu’nun dinamik markası Seat, özellikle Ateca ile satışlarını daha da artıracağa benziyor. 2017 yılını oldukça umutlu gören Avek Seat Satış Müdürü Süleyman Yalçınkaya ile markayı ve gelecek planlarını konuştuk.

2017 SEAT’ın yılı olacak

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
1998 yılında otomotiv sektörüne şans eseri giriş yaptım. 18 senedir otomotiv sektö-ründe çalışıyorum. Avek bünyesinde ise Nisan başından beri bulunuyorum. Avek Otomotiv’den ilk iş teklifi geldiğinde oldukça heyecanlanmıştım. Marka çok dinamik, ekip çok dinamik ve en önemlisi Avek çok dinamik…
SEAT’ın hedef kitlesi kimlerdir? Bir algı var; “gençlerin tercih ettiği marka” şeklinde… Buna katılıyor musunuz?
Sadece gençlere yönelik bir marka değiliz. Daha doğrusu ruhu genç olanlara hitap eden bir marka.
SEAT’ın Volkswagen bünyesinde olmasına rağmen hala o İspanyol ruhunu devam ettirdiğini düşünüyor musunuz?
Evet, markanın o tutkulu tarafında İspanyol tarzının etkisi büyük.
Yeni nesil SUV Ateca fazlasıyla ilgi göre-ceğe benziyor. Bu otomobille ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Ateca oldukça iddialı… 2016 için başlangıç adetlerimiz biraz daha minimal seviyelerde. 2017 ile birlikte rakiplerimizle satış adetleri anlamında da rekabet edecek bir araç. Tüm dünyada çok ilgi gördü, Türkiye’de arz talep dengesi birbirini karşılamıyor maalesef. SEAT’ın global adetlerine baktığımızda ülkemiz yüzde 5’lik bir dilime sahip. Bizler Avek Otomotiv olarak 2015 yılını 876 adet araç satışıyla kapattık. 2016 yılı hedefimiz ise 1000 adet ve üzeri bir hedefle birlikte pazar payımızı artırmak. 2017’de ise asıl hedefimiz grup bünyesinde liderliğe yüksel-mek. Ateca’da 1.0 litrelik manuel şanzıman seçeneğimiz de olacak ve bu avantajlı başlan-gıç fiyatıyla oldukça tercih edilir bir noktada olacak.
SEAT Ateca kaç donanım seçeneğiyle satılıyor?
Ateca, Style ve Excellence ismiyle iki donanım paketiyle satılıyor. Baz donanımlı versiyonu getirmiyoruz. Bu iki pakette de sınırsız opsiyonel donanım seçeneğiniz var. Araç geniş aksesuar yelpazesi ile hem pre-mium hemde sportif paket haline kolaylıkla dönüşebiliyor. O nedenle her yaş grubuna uygun.
Peki çokça sorulan bir soru… SEAT Ateca’da dizel/otomatik kombinasyonuna yer verilecek mi?
İlerleyen aylarda dizel/otomatik seçeneğini de sunmaya başlayacağız. Bu da bizi diğer rakiplerden öne çıkarmaya yarayacak.
Ibiza segmentinin en uygun başlangıç fiyatına sahip modellerinden biri. Bu fiyat politikasını devam ettirmeyi düşünüyor musunuz?
Fiyatlarda yeni kasayla birlikte artış olacak. Çünkü yeni teknolojiler, yeni donanımlar ve büyüyen boyutlara sahip olacak. FR paketi artık beş kapı seçeneğiyle de satılacak. Sportif çizgiden uzaklaşmadan üst segment-ten çalmaya geliyor yeni Ibiza…

Biraz da grup içine dönersek; şuan Avek SEAT bünyesinde kaç kişi çalışıyor?

Ekibimiz 400’ün üzerinde… Çalışan profilimiz gayet dinamik ve eğitimli. Kadro yaş ortalamamız diğer markalara göre daha genç.

Avrupa’da benzinli araçlar tekrar öne çıkmaya başladı. Bu trend sizce Türkiye’de de etkili oldu mu? Ya da olacak mı?
Bu trend başladı ve devam da edecektir. Başlangıç fiyatları benzinli motorlarda aşağı çekiliyor, bakım maliyeti daha düşük ve kon-for bakımından da daha iyi olmaları tercih sebebi oluyor.

Türkiye’de en çok satılan modeliniz hangisi?

En çok Leon satıyoruz. Benzinli/otomatik versiyonumuz oldukça fazla ilgi görüyor

Rakamlara baktığımızda SEAT markasının bir hayli büyüdüğünü görüyoruz. Bu büyüme nasıl bir hızla devam edecek?

Araç bulunabilirliği konusunda biraz sıkıntılar yaşıyoruz. Fakat 2016 yılını beklen-tileri karşılayacak rakamlarla kapatıyoruz. Sektörün en hareketli üç ayına giriyoruz, bizde satış rakamlarımızı artıracağımızı düşünüyoruz. SEAT, ilk yarı yılda yüzde 2’lik küçülen bir pazarda, yüzde 7’lik bir artış yakaladı. Bu artış devam ederek 2016 yılını kapatacağız. 2017 senesine ise çok daha olumlu bakıyoruz. 2017 senesi genel olarak otomotiv sektörü açısından umutlu bir yıl olacak.