VEBSAN Endüstriyel Atık Genel Koordinatörü Fahrettin Özyavuz ile Endüstriyel atıklar üzerine konuştuk.

Endüstriyel atık nedir? Bu atıklar ne şekilde toplanıyor, nasıl ayrıştırılıyor ve geri kazanımı ne şekilde yapılıyor?

Endüstriyel Atık; endüstri alanında daha önceden kullanılmış, işlenmiş veya tüketilmiş malzemelerin artık kullanılmayan, işlenemeyen veya tüketilemeyen arta kalmış parçalarına denir. Profesyonel ekibimiz, gerekli ekipmanları ve kişisel koruyucu malzemeleri kullanarak daha önce planladığımız atık alım programındaki firmaların atıklarını alarak lisanslı araçlarımıza dökülme olmayacak şekilde yerleştiriyor ve tesisimize nakliyesini sağlıyor. Tesisimize gelen atıklar kodlarına göre ayrılıp, yönetmelikte belirlenen geri kazanım yöntemine göre geri kazanılıyor.

Bu kadar atık nereye nasıl gidiyor?

Vebsan’ın bu alandaki en önemli markalardan biri olduğunu biliyoruz. Firmanızdan ve faaliyet alanlarınızdan biraz bahseder misiniz?

2008 yılından itibaren Tehlikeli Atık Sektörü’nde hizmet vermeye başladık. Vebsan olarak, tüm sektörlerde faaliyet gösteren tehlikeli atık üreticilerinin atık yönetimini yaparak atıklara tek noktadan çözüm üretiyoruz. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı firmalarımızın lisanslı atık taşıma araçları ve deneyimli personelimiz ile lisans kapsamında bulunan her türlü tehlikeli ve tehlikesiz atıklar için birçok sektöre lojistik ve atık yönetimi hizmetinin yanı sıra yine lisans kapsamında olan atık türlerinin; atık üreticilerinden alınarak lisanslı tesislerimizde toplanması, geri kazanımı, ara depolaması ve bertarafı konularında hizmet vermekteyiz.

Atık konusunda diğer bir önemli nokta da lojistik… Süreci anlatabilir misiniz?

Türkiye’de birçok sektörde oluşan tehlikeli-tehlikesiz atıkların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lisanslı ve yönetmeliklere uygun araçlar ile talep edilen her noktaya atıkların hacim, ağırlık, katı, sıvı, depolama ve atık türlerine göre deneyimli personelimiz ile parsel, yarım veya tam araç bazlı atıkların geri kazanım, ara depolama ve bertaraf tesislerine sevk edilmesini kapsayan hizmetler sunmaktayız. Atık alımı isteyen firmalarımıza araç yönlendirmesi yapıyor ve atık çıkışlarını geciktirmemek adına verilen zamanda firmalarda oluyoruz.

Geri dönüşüm konusu dünyada ve Türkiye’de nasıl bir noktada? Vebsan bu alanla ne gibi çalışmalar yürüyor?
Geri dönüşüm konusu Dünya bazlı olarak baktığımızda Türkiye’ de yüzde 43 lük bir oranla oldukça düşük durumda fakat sürekli bu konuda bir artış gözlemlediğimizi ve aldığımız talepler doğrultusunda daha da iyi duruma gelineceğini düşünmekteyiz.

Kendini geliştirme konusuna önem veren Vebsan firması olarak yeni teknoloji geri dönüşüm makinelerini takip etmekteyiz.

Çevre Bakanlığı’nın bu konuda ne gibi destek ve teşvikleri var?
Yönetmeliklerde yapılan revizeler, geri dönüşüm konusuna firmaları teşvik ediyor. Cezai işlemlerin ve takiplerin artması geri dönüşüm ve atık yönetim çalışmalarını daha fazla kontrol altında tutmaya da sevk ediyor.

Otomotiv alanında çalışmalarınız var mı? Önümüzdeki dönemde Vebsan’ı daha da farklılaştıracak ne gibi projeleriniz olacak?
Otomotiv alanında çalışmalarımız var, bir çok firmayı atık yönetimi konusunda bünyemize katmış bulunmaktayız. Vebsanı farklı kılan firmaların isteği doğrultusunda taleplerine hızlı bir şekilde cevap verebilmektir bu ilkemizi koruyup, firmalardan çıkan atıklar için lisansımızdaki kod yelpa- zemizi genişletmek konusunda projelerimiz olacak.