Ünlü balet Tan Sağtürk’le dans ve bale yaşamı üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Biraz yepyeni Arteon’u, biraz da İstanbul trafiğini konuştuk. Çocukları sanat ile mutlaka buluşturun dedi.

Sizin için belki de bir yaşam tarzı haline gelen dans ve bale serüveni nasıl başladı? Biraz anlatabilir misiniz?
TRT programında beni gören ilk hocam Suna Şenel’in aileme yeteneğimi iletmesinden sonra 10 yaşlarında devlet konservatuarında sınava girdim. Sınavı kazanarak devlet konservatuarında 10 yıllık bir eğitim görme hakkı elde ettim. Daha sonra Fransız Genç Balesi ve Fransız Devlet Balesi ile profesyonel hayatım devam etti.

Çocukları sanatla buluşturun

Birçok dans okulunuz olduğunu biliyoruz. Ülkemizde ailelerin dans konusuna bakış açısı nasıl? Siz ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

18 yıl önce tohumlarını serptiğimiz Tan Sağtürk Akademi ile Türkiye’nin dört bir yanındayız; İstanbul’da toplam 9 okul olmak üzere, İzmir, Trabzon, Ankara, İzmit, Adapazarı, Samsun, Gaziantep, Mardin, Kayseri, Diyarbakır, Kıbrıs, Kahramanmaraş ve Elbistan’da okullar açtık. Anadolu şehirlerimizdeki ilgi beni çok mutlu ediyor. Dansa, müziğe, sanata her çocuğun ihtiyacı var. Okullarımızda binlerce öğrenciye ulaştık. Demek ki sanat ortamı yaratınca insanlar talep ediyor. Bu ortamların yayılmasını ümit ediyorum.

Dansın mutlaka büyük bireylere de kattığı birçok şey var. Fakat çocukların gelişiminde ne gibi rol oynuyor? Hem psikolojik hem fiziksel olarak değerlendirebilir misiniz?

Bale, dans ve herhangi bir sanat dalı ile uğraşan çocuklar düzen, sorumluluk ve sabır kazanır, sosyal ve iş yaşantılarında daha başarılı bireyler olarak yetişirler. Özellikle bale
ve dans gibi grup derslerinde çocuklar güzel bir sosyal ortamda, grup çalışması ve işbirliği vasıflarına çok erken yaşta sahip olurlar. Balenin fiziksel katkıları ise oldukça değerlidir. Doğru beslenme alışkanlığı kazanan öğrenciler sağlıklı ve güçlü bir bünyeye sahip olur. Bale eğitimi çocukların ortopedik sorunlarını ve postür bozukluklarını düzeltir. Bu sayede öğrenci duruşunu, yürüyüşünü ve vücut dilini doğru kullanmayı geliştirerek fiziksel estetik kazanır.

En önemlisi bale ve dans kötü alışkanlıklardan uzak durmayı sağlayarak, çocukların ergenlik dönemlerini daha sağlıklı ve verimli geçirmelerine yardımcı olur.

Tan Sağtürk özelinde sorarsak, sizin geleceğe dair dans alanında ne gibi planlarınız var?
Tan Sağtürk Akademi’de öğrencilerimizin iyi birer sanatsever olmalarını sağlamak, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine katkıda bulunmak için çok yoğun çalışıyoruz. Öğrencilerimiz bale, dans ve müzik ana branşlarında bir yıl boyunca eğitim alıyorlar. Bir eğitim dönemi boyunca büyük emek verdikleri branşlarını sergilemek için ise yıl sonu gösterilerimizde sahne alıyor, bizleri ve ailelerini gururlandırıyorlar.

Yakın gelecekte ise sanat eğitimi konusunda sosyal sorumluluk bilinci olan bir kurumla bir araya gelerek yeni bir okul projesini hayata geçireceğiz. Bu okulumuzda özel yetenekli çocuklara burslu eğitim vermeyi amaçlıyoruz.

Çocukları sanatla buluşturun

Tan Sağtürk bizlere bir gününü anlatabilir mi?
Günümü yetiştirebilmek adına sabah çok erken kalkıyorum. Daha çocuklarım uyanmadan işlerimizin bir bölümünü bilgisayar başında planlamaya çalışıyorum. Okullarımın gerek sistem kurucusu gerek sanat yönetmeni olduğum için zaten ciddi bir iş cenderesi içinde çalışıyorum. Onun dışında birçok sanat ortamında sanat yönetmenliği görevini yürütüyorum. Hürriyet’teki köşe yazımıda hesaba katarsak, çok geç saatlere kadar çalışmam şart oluyor. Akşam saatlerinde çocuklarıma zaman ayırmayı ihmal etmemeye çalışıyorum.

Günlük hayatta ulaşımı nasıl sağlıyorsunuz? Otomobil kullanıyor musunuz? İstanbul trafiği için neler söylersiniz?
İstanbul trafiği Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden sonra bir nebze rahatlamış gibi gözükse de trafiğe giren araç sayısı göz önüne alındığında sanki her geçen gün daha da artıyor. Metro büyük kolaylık. Her fırsatta toplu taşımayı kullanmayı teşvik etmek gerekir diye düşünüyorum. Ancak ne olursa olsun özellikle İstanbul’da otomobil şart.

Çocukları sanatla buluşturun

Otomobil demişken birkaç gündür Volkswagen’in yeni modeli Arteon’u kullanıyorsunuz. Bu otomobil için neler söyleyebilirsiniz?

Avek Otomotiv’e beni bu otomobille tanıştırdığı için teşekkür ederim. Kullanımı çok rahat. Bence birçok kullanıcının araç çözümü olacak.

Sizce Volkswagen Arteon; performans, konfor ve donanımsal olarak beklentileri karşılayan bir otomobil mi?
Evet gayet konforlu, performansı özellikle yokuşlarda kendisini gösteriyor. Yeteri kadar seri bir araç.

Son olarak Avek Magazine okurlarına nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Sizin vesileniz ile sevgili ailelere seslenmeyi arzu ederim. Çocukları sanat ile mutlaka buluşturun derim. Ders notlarındaki başarının artmasını sağlayacak ve kısa zamanda bu farkı aileler de görecek. Sevgili öğrencilerimizi müzik-dans-bale dersleri için en yakın Tan Sağtürk Akademi’ye bekliyoruz. Velilerin www.tansagturkakademi.com adresini inceleyip kendilerine en yakın okulumuzla bağlantıya geçmelerini bekliyorum. Tekrar teşekkür ederim.

AVEK OTOMOTİV’E BENİ YENİ ARTEON’LA TANIŞTIRDIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. KULLANIMI ÇOK RAHAT. BENCE BİRÇOK KULLANICININ ARAÇ ÇÖZÜMÜ OLACAK.