Nar Gourmet, zengin Türk Mutfağı’nı, Anadolu’nun geleneksel lezzetlerini yurt dışına ve yabancılara tanıtmayı amaç edinmiş bir marka. Anadolu’nun doğal ve bölgesel ürünlerini geleneksel yöntemlere bağlı kalarak; organik üretim yapan Nar Gourmet’nin başındaki isim; Samir Bayraktar ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Bayraktar, bize Nar Gourmet’nin lezzetlerinden, Anadolu’nun eşsiz lezzetlerini tanıtmak için yürüttükleri faaliyetlerden bahsetti. Şimdi sizleri bu söyleşimizle baş başa bırakıyoruz.

Nar Gourmet Genel Müdürü Samir Bayraktar: ANADOLU’NUN LEZZETLERİNE YENİDEN HAYAT VERİYORUZ

Son yıllarda, Türk kültürünü ve Anadolu lezzetlerini tanıtma amacıyla uluslararası arenada yürüttüğüz projelerle isminiz sıkça anılıyor. Sizi daha yakından tanımak için kısa bir özgeçmiş alabilir miyiz?
Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra; New York Baruch College’da Yönetim Bilimleri ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde Uluslararası İşletmecilik ve Pazarlama (MBA) eğitimlerini tamamladım. Günümüzde, Nar Gourmet ve Nar Lokanta markalarını bünyesinde bulunduran Nar Doğal Ürünler A.Ş.’de, Kurucu Genel Müdür ve İcra Kurulu Başkanı olarak çalışmalar yürütmekteyim. Bunun yanı sıra Armaggan A.Ş. ve BoraJet Havacılık A.Ş. yönetim kurulu üyesiyim.
Kariyerimde ve yaşantımda, profesyonel ve sivil toplum olmak üzere iki farklı kulvarda görevlerim ve tercübelerim oldu. Bu iki alandaki tecrübeyi, daha sonra kuruculuğunu üstlendiğim; bir taraftan ülke değerlerimizin de yurt dışında tanıtılmasını amaç edinmiş markamızın kuruluşunda bir araya getirme ve değerlendirme şansım oldu. Yani bir taraftan sürdürülebilir kârlı bir iş fikrini hayata geçirmek için adım atarken diğer taraftan yerel üreticilerin desteklendiği, yerel çeşitlerin korunmasına katkı sağlayan ve en önemlisi de kültürel değerlerimizi uluslararası platformlarda tanıtmak için çaba sarfeden çok amaçlı bir işletmeyi hayata geçirme imkanına sahip oldum.
Türk Kültürü, binlerce yıllık birikimi ile çok zengin bir yapıya sahip. Bu zengin kültürün en büyük unsurlarından bir tanesi olan gastronomi birikimi ise dünyada tanınırlık anlamında bir o kadar bakir ve geri kalmış durumda. Dünyada, özellikle yüksek gelir grubunun sürekli seyahat ettiği; yeni kültürleri deneyimlediği bir zaman diliminde ve internet çağında, bu geri kalmış bilinirliğimizi ortadan kaldırmak için bir takım somut projeler ve markalar ortaya koymalıyız.

Nar Gourmet’in ürün gamından ve ürün çeşitlerinden kısaca bahsedebilir misiniz?
2007 yılından bu yana, Anadolu’nun doğal ve bölgesel ürünlerini geleneksel yöntemlere bağlı kalarak üreten Nar Gourmet; soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağlarından mevsimsel reçel ve marmelatlara, organik sirke, pekmez, baharat ve çaylardan kuru meyve, geleneksel şekerlemelerden, akide ve lokuma uzanan geniş ürün yelpazesine sahiptir.
Başta, ITQI (International Taste and Quality Institute) Üstün Lezzet Ödülü gibi uluslararası yarışmalarda altın yıldız kazanan reçel ve marmelat ürün grubu; ulusal kalite yarışmalarının yanı sıra NYIOOC (New York International Olive Oil Competition), Milano Monocultivar Olive Oil Competition, Olive Japan, Olive China, Flos Olei gibi dünyanın en prestijli uluslararası zeytinyağı kalite yarışmalarında altın madalya kazanan zeytinyağları olmak üzere, Nar Gourmet’nin zengin ürün yelpazesi içinde toplam 13 kategoride 350 çeşit ürün yer almaktadır. Nar Gourmet, ürün gamını inovatif lezzetlerle yenilikçi bir anlayış içerisinde genişletmektedir.

Toplam üretiminizin ne kadarı dış pazara yönelik? Anadolu’nun eşsiz lezzetlerini hangi ülkelere sunuyorsunuz?
İlk olarak 2013 yılında başta ABD olmak üzere başlamış olan ihracatımız, Kanada, Japonya, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya’ya gerçekleşmektedir. Bugün satışlarımızın % 80’i yurt içinde gerçekleşiyor. Ancak önümüzdeki yıllarda, bu oranın tam tersine bir ivme göstererek 3 – 5 yıllık bir dönemde, satışlarımızın % 80’ini yurt dışında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. ABD’de, 2013 yılında Nar Gourmet Inc. şirketimizi kurarak ofis ve depo çözümlerimizle satış organi-zasyonumuzu tamamladık. Bugün, ABD pazarında ürün çeşitliliği ve kalitesi ile tercih edilen Nar Gourmet ürünleri, New York’ta sayısı 50’yi bulan özel satış noktasında tüketiciye ulaşmakta; Amerika’nın lider online mağazası amazon.com ve kendi US online mağazamızda satışa sunulmaktadır.
Yabancıların Nar Gourmet ürünlerine, Türk lezzetlerine yönelik ilgileri ne yönde? Hangi ürünleriniz daha çok talep görüyor?
Özellikle ABD pazarında nitelikli (doğal/organik) ürün tüketimi ve bu yönde beslenme giderek büyük önem kazanıyor ve pazar % 20 dolayında büyüyor. Ancak tüketici de bir o kadar eğitimli ve bilinçli. Yani bu alanda markanın hazırlığına ve taşıdığı özelliklere bakıyor. Bu bağlamda hem markamızın ifade ettiği değerler hem de yüksek kalite anlayışını Amerikalı ve dünyanın değişik bölgelerinden gelmiş kişilere anlatabilmek için özel çalışmalar yapıyoruz. Halkla ilişkiler uzmanları ve stratejik ortaklarımız ile çalışmalar yürütüyoruz.
Geleneksel lezzetlerimiz olan Türk Lokumu; yurtdışında tüketilen çeşitlerden lezzeti ve sunumuyla farklılaşan reçel ve marmelatlarımız; ayrıca nar ekşisi, Anadolu topraklarının sunduğu zengin baharat çeşitlerimiz, çok ilgi gören ürün gruplarımız arasında. Zeytinyağı konusunda uluslararası üne sahip İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin yanında Anadolu’nun farklı tip zeytinlerinden elde ettiğimiz;New York ve Milano gibi dünyanın en prestijli kalite organizasyonlarında altın ödüllere layık bulunan zeytinyağlarımız ise yine en çok dikkat çeken ürünlerimiz arasında yer alıyor.

Nar Gourmet Genel Müdürü Samir Bayraktar: ANADOLU’NUN LEZZETLERİNE YENİDEN HAYAT VERİYORUZ

Türkiye’de Nar Gourmet lezzetleri kaç noktada satılıyor?
Türkiye’de hedeflenmiş satış kanallarında ürünlerimizi, 600’ün üzerindeki satış noktasında tüketicilerimiz ile buluşturmaktayız. Satış noktalarımız arasında İstanbul İstinyePark’taki konsept mağazamız, Nuruosmaniye’deki Armaggan mağazamızda yer alan corner mağazamız diğer yandan seçkin gurme market ve şarküteriler ile “duty free” mağazaları yer almaktadır. Ayrıca Nar Gourmet ürünleri prestijli restoran, 5 yıldızlı otel cafe/restoranlarında kullanılmakta ve hediyelik eşya mağazalarında satılmaktadır.

Zengin Anadolu kültürünü ve Anadolu’daki el sanatlarını tanıtmayı amaç edinen Armaggan markanız da Nuruosmaniye’deki mağazasıyla dikkat çekiyor. Burası bir mağazadan daha çok bir kültür merkezi olarak tanımlanabilir. Burada yürüttüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Anadolu’nun geleneksel lezzetlerine yeniden hayat veren Nar Gourmet’nin, bu tatlarla Armaggan Nu-ruosmaniye mağazasının beşinci katında açtığı Nar Lokanta; özünde tarihi Osmanlı ve Türk Mutfağı’nın araştırılması ve tanıtılması, geleneksel yemeklerin yanında henüz gün yüzüne çıkmamış, tarihin ka-ranlıklarında kalmış yemeklerin de yeniden hayata geçirilmesi ve ülkemizin binlerce yıldır ev sahipliği yaptığı geleneksel ürünlerinin sergilenip tanıtılmasını hedeflemektedir. Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfak kültürü değerlerinden oluşan yemekleri, “saray mutfak” kültüründen “kırsal mutfak” kültürüne kadar uzanan tüm mutfak kültürünü menüsüne alan Nar Lokanta; Türklerin tarihe ilk çıktığı dönemden günümüze kadar olan süreçteki, ayak izlerine rastlanan tüm coğrafyalarda oluşturdukları kültürleri sentezleyerek mutfak ve lezzet dünyamıza önemli katkılarda bulunmaktadır.
Nar Lokanta’nın yanı sıra; Türk kültür varlıklarının korunmasını desteklemek ve kültürel mirasımızı tanıtmak amacıyla Turkish Cultural Foundation’a bağlı bir organizasyon olarak kurulmuş olan Yemek Sanatları Merkezi (YESAM), NAR tarafından desteklenmekte; YESAM’ın araştırmaları ve eğitim modelleri, NAR’ın süreçlerine değer katmaktadır. YESAM, çağlar boyunca Türklerin yaşadıkları coğrafyalarda oluşturdukları, unutulmuş ve unutulmaya yüz tutmuş soyut ve somut yeme-içme kültür mirasının araştırılmasını ve kayıt altına alınmasını, uygulama ve teorik yöntemler yardımı ile eğitim modelleri geliştirilerek halkımıza ve dünya gastronomisine tanıtılıp, nesilden nesle aktarılmasını amaçlamaktadır.
Türkiye’de ilk kez birçok farklı kategoriyi tek bir çatı altında toplayarak mücevher, tasarım objesi, doğal boya, tekstil, halı, deri ve ev tekstil koleksiyonlarının çok özel parçalarını sunan Armaggan Nuruosmaniye Mağazası, Nar Lokanta ve YESAM’ın yanı sıra, Nar Kahve ile Armaggan Sanat ve Tasarım Galerisi’ne de ev sahipliği yapıyor. Armaggan Nuruosmaniye Mağazası’nda, ayrıca Burhan Doğançay, İbrahim Çallı, Şeker Ahmet Paşa gibi birçok değerli ressamın eserlerinin yer aldığı bir koleksiyon da bulunuyor.

Nar Gourmet Genel Müdürü Samir Bayraktar: ANADOLU’NUN LEZZETLERİNE YENİDEN HAYAT VERİYORUZ

Türkiye’deki zeytinciliğin geliştirilmesi için “mobil zeytinyağı üretim tırı” projesini hayata geçirdiniz. Buna benzer yeni projeleriniz olacak mı?
Biyoçeşitliliği dünyanın en zengin bölgelerinden biri olan Anadolu, zeytin ağacının anavatanı olan Yukarı Mezopotamya’nın içinde yer aldığı için gen kaynakları açısından da son derece zengin. Zeytinyağı konusunda Nar Gourmet olarak bizler, “İyi Tarım Uygulamaları” nı gerçekleştirdiğimiz Ayvalık’taki kendi bahçemizin zeytinlerinden elde ettiğimiz zeytinyağının yanı sıra farklı bölgelerde izlerini sürdüğümüz, tek çeşit ve tek yöreden, nadir bulunan zeytinlerden damıtılan zeytinyağlarından oluşan bir “Anadolu Koleksiyonu” fikri de yarattık. Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenen AR-GE projemiz “Mobil Zeytinyağı İşleme Tesisi” ile bugüne kadar gerçek değeri bilinmeyen ve sadece yerel pazarlarda değerlendirilen bu yerel çeşitlerden, kusursuz natürel sızma zey-tinyağı elde etmek; bu yerel çeşitleri koruma altına alınmasına katkı sağlamak ve ekonomik bir değer kazandırmak adına yola çıktık. Bunun için bir zeytinyağı ekstraksiyon makinesini küçük bir “mobil zeytinyağı işleme tesisi”ne çevirdik. Bununla zeytini fabrikaya değil, fabrikayı zeytine ulaştırarak hasat edilecek zeytinlerin en kısa zamanda ve en kusursuz şekilde zeytinyağı olarak işlenmesini sağladık.
Ülkemizin mevcut gen kaynakları ile üretim miktarından ziyade, yüksek ürün kalitesi sebebiyle dünya piyasalarına girmek üzere çıktığımız yolculuğumuzda; başta zeytinyağları ile reçel ve marmelat üretimimiz olmak üzere Anadolu’nun doğal ve bölgesel ürünlerini geleneksel yöntemlere tamamıyla bağlı kalarak üretmekteyiz. Bu amaçla her biri bölgesinin karakteristik özelliklerini kusursuzca yansıtan üretim süreçlerimizde Türkiye’de bölge – çeşit dengesine sadık kalmak koşulu ile yerel ve küçük üreticileri de destekliyor; bu üreticiler ile bazı durumlarda hammadde bazı durumlarda geleneksel ürün üretimi özelinde işbirliği yapıyoruz. Felsefemizi üretim süreçlerimizden ürünlerimize; hatta Nar Lokanta’da menülerimize, YESAM işbirliğimiz ve ortak çalışmalarımız ile de eğitsel seminerlere de taşıyoruz.